tuinontwerp mediterane tuin

Tuinontwerp

Een nieuwe tuin voor iemand ontwerpen vind ik het allerleukst! Het is super leuk om jou te laten zien wat er allemaal mogelijk is in jouw tuin. Een tuinontwerp van de stadsvergroener is een ontwerp met heel veel groen. Stadsnatuur noem ik dat. Heerlijk om na je werk even in dat groen te kunnen zitten. Een terrasje tussen het groen, plekjes waar je lekker kunt zitten en waar de kinderen kunnen spelen. Groen is ontspanning… een tuin van de stadsvergroener is dus ontspanning en genieten!

Permacultuur

Sinds kort ben ik mij in de permacultuur aan het verdiepen en wil deze ontwerpmethode zoveel mogelijk toepassen in een stadstuin. Dat betekend dat wanneer jij permacultuur interessant vind, ik graag deze ontwerpmethode toevoeg aan het tuinontwerp.

Voor mensen die niet weten wat permacultuur is. Bij permacultuur gaat het erom een productief systeem (bijvoorbeeld een tuin) te ontwerpen met de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem. Dat doe je door zoveel mogelijk biodiversiteit in het systeem (de tuin) te houden.

Productief kan op allerlei manieren. Je kunt er groente en fruit van oogsten, maar ook genieten van de schoonheid en rust. Verder is in de permacultuur duurzaamheid en regeneratie belangrijk. Regeneratie wil zeggen dat het systeem zichzelf onderhoud (en versterkt) zonder toevoegingen van buitenaf (kunstmest, gif etc.).

Voorbeeldtuin

Dit is mijn eigen tuin. In het voorjaar is hij aangelegd maar nu (juni 2021) loopt hij, door het koude voorjaar, pas mooi uit.

Groene tuin

Zonnige zitplek

Stapelmuurtje: de grond is hier droger, waardoor droogte minnende planten het hier beter doen.

De regenton loopt over in de vijver. Die vijver loopt weer over in de omliggende tuin zodat daar planten kunnen groeien die van natte voeten houden.

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *