Permacultuur
In september van 2020 ben ik begonnen met een cursus permacultuur bij het permacultuurcentrum in Haarlem. Bij permacultuur gaat het erom een productief systeem (tuin) te ontwerpen met de sterkte en veerkracht van een natuurlijk ecosysteem (met zoveel mogelijk behoud van biodiversiteit).
Productief kan op allerlei manieren. Je kunt er groente en fruit van oogsten, maar ook genieten van de schoonheid en rust. Verder is in de permacultuur duurzaamheid en regeneratie belangrijk. Regeneratie wil zeggen dat het systeem zichzelf onderhoud (en versterkt) zonder toevoegingen van buitenaf (kunstmest, gif etc.).
Ik vind het heel interessant en het sluit heel erg aan op wat ik belangrijk vind bij de aanleg van een tuin: duurzaamheid en natuurbeleving.
Regenton
Op de foto mijn eerste permacultuur-achtige aanpassing. In de permacultuur is ‘zorg voor de aarde’ één van de pijlers. Hierbij gaat het om het voeden en beschermen van natuurlijke systemen.
Voila… zie in onderstaand filmpje o.a. mijn regenton project. Ik heb mijn regenpijp afgekoppeld van het riool en vang het water nu op in een regenton. Wanneer de regenton vol is stroomt het water via een houten gootjes constructie mijn vijver in. Wanneer de vijver vol is stroomt hij over de tuin in waar planten staan die van een natte bodem houden.
Ter inspiratie deze prachtige film over het gebruik van fossiele brandstoffen in de landbouw en de zoektocht van Rebecca Hosking naar een alternatieve manier van landbouw bedrijven (permacultuur).
No responses yet