Groen is goed voor mensen

De kleur groen ontspant het zenuwstelsel. Groen kan de bloeddruk verlagen en is rustgevend. Daardoor wordt groen ook wel geassocieerd met genezing, gezondheid en balans. Groen is de kleur van verse producten, van vruchtbaarheid, voorjaar en nieuw leven. Het is een positieve kleur met associaties als balans, harmonie, evenwicht, vernieuwing, vertrouwen, veiligheid en voorspoed(bron: http://www.beeldbalie.nl/betekenis-van-kleur/).

Na een dag werken is het heerlijk om in de tuin te kunnen zitten, groot of klein. Met één vierkante meter gemengde bloemen en grassen trek je al vlinders, hommels en andere insecten aan. Zet je stoel ernaast en geniet van je eigen natuur… Hoe fijn is het om samen met je vrienden tijdens een zwoele zomerse avond in de tuin te zitten terwijl de kinderen met hun blote voeten over het gras rennen? En… hoe leuk is het voor de kinderen om hun eigen tomaten te kunnen plukken of hun super-zonnebloem de hoogste van de buurt te zien worden?

Uit onderzoek blijkt dat bomen en planten ook echt goed zijn voor ons. Juist wanneer je in de stad woont. Meer bomen en planten in een versteende buurt leveren veel op:

  1. Ontspanning. Meer groen vermindert stress en heeft een positief effect op de gezondheid
  2. Een betere luchtkwaliteit. Planten en bomen nemen fijnstof en CO2 op.
  3. Een aangenamere temperatuur. Planten zorgen voor schaduw en verdamping.
  4. Rust. Planten en bomen dempen het geluid.
  5. Gezelligheid. Uit onderzoek blijkt dat buren een beter contact hebben als er groen in de wijk is, zoals geveltuinen of een buurtmoestuin.
  6. Waterberging. Bomen en planten helpen overlast door overstromingen en verstopte riolen te voorkomen.
  7. Fauna. Van hommels tot egels: in een groene stad krijgen dieren een plek.

Bronnen: o.a. RIVM

Lees hier trouwens meer over de waarde van groen in een onderzoek naar geveltuinen.

groen maakt gelukkig

Groen en de Stadsvergroener

Wij van de stadsvergroener omarmen al de 7 punten zoals hierboven opgeschreven en voegen er nog één aan toe… waardestijging van uw huis. Wij zijn ervan overtuigd dat een mooie tuin ook de waarde van uw huis laat stijgen. Daarom doen wij ook aan verkoopstyling van tuinen voordat een huis in de verkoop gaat.

 

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *