Meer regenwater in mijn stadstuin

Om nog meer regenwater in onze tuin op te kunnen vangen heb ik een overloop gemaakt op de regenton. Het water loopt via houten goten verder de tuin in. Let verder niet op de tuin, want bij de recente werkzaamheden is al het groen gesneuveld 🙂.

Irrigatiekanaal in een Haarlemse tuin 🙂

Als de regenton vol is dan loopt het water alsnog het riool in. Daar heb ik een permacultuur stokje voor gestoken! Ik heb een overloop (twee zelfs) gemaakt in mijn regenton. Wanneer de regenton vol is, klatert (:-)) het water mijn houten irrigatiekanalen in. Van daaruit loopt het water naar verschillende plekken in de tuin.

Ik heb de kanalen van Douglas hout gemaakt. De kanalen vormen karakteristieke lijnen in het nieuwe ontwerp van mijn tuin

Regenton

regenton permacultuur

Permacultuur in progress

Sinds een paar maanden ben ik bezig met een cursus permacultuur bij het permacultuurcentrum in Haarlem. Heel interessant en het sluit heel erg aan op wat ik belangrijk vind bij de aanleg van een tuin: duurzaamheid en natuurbeleving.

Op de foto mijn eerste permacultuur-achtige aanpassing😃. In de permacultuur is ‘zorg voor de aarde’ één van de pijlers. Hierbij gaat het om het voeden en beschermen van natuurlijke systemen.

Voila… zie hieronder mijn regenton. Ik heb mijn regenpijp deels afgekoppeld van het riool en vang het water nu op in een regenton. Ik ben nu nog een systeem aan het bedenken om nog meer water de tuin in te laten lopen en niets meer het riool in te laten verdwijnen (want dat is eigenlijk super zonde).

Permacultuur

Recent ben ik begonnen met een cursus permacultuur. Dat blijkt super interessant en heel erg passend bij mij als tuinontwerper. Het gaat over duurzaamheid en over intelligent gebruik van de natuur. Dit is een nog wat cryptische omschrijving. In de komende periode zal ik mijn ontdekkingen in de permacultuur hier delen.